Hablum MinaAllah Wa Habblum Minannas

Mutiara Hikmah buat seorang insan ..


Dalam hubungan kita dengan Allah

Sentiasalah beristighfar memohon keampunan daripadanya
Bermunajatlah..merintih ..merayu..berdoa dengan penuh rasa rendah diri di sepertiga malam.

Dalam hubungan sesama manusia


"jika seorang itu punyai AKHLAK belum tentu seorang itu miliki ADAB, tetapi orang yang memiliki ADAB yang baik sudah pasti memiliki AKHLAK yang santun"
Sesungguhnya hubungan silaturrahim ini cukup besar dan utama di sisi Allah. Dalam sebuah hadith yang telah diriwayatkan oleh Aisyah RA Rasulullah s.a.w telah bersabda :


"Sesungguhnya hubungan silaturrahim itu akan tergantung dengan Arash. Dan dia berkata : Sesiapa yang menyambungkan aku , maka Allah akan turut menyambungkan ia (Hadith Muttafaq' Alaih)

"Sesiapa yang ingin supaya Allah membuka pintu rezeki baginya dan juga memanjangkan umurnya maka kukuhkanlah ikatan silaturrahim (Hadith Riwayat al-Bukhari)

Paling terkesan dengan tausyiah daripada Tuan Guruku Maulana Husin Abdul Kadir Yusufi dan Muhammad Husni Ginting . Semoga Allah merahmati ilmu talaqqi yang diajarkan kepada kami para penuntut ilmu..iaitu dipanjangkan tausyiah daripada Al-Habib Ali Zainal Abidin Bin Abdurrahman Al-Jufri 

"Jangan memandang sebelah mata orang yang berbuat maksiat, jangan merasa kita lebih bermartabat dibandingkan dengan mereka . Kita cela perbuatan maksiat mereka bukan orangnya.Mereka tidak boleh kita anggap rendah dan tercela, kita juga tak boleh sombong kepada mereka. Boleh jadi, suatu malam ia dilihat Allah, lalu menjadi seorang wali yang dicintai Allah. Sementara amalmu yang tak seberapa, kerana engkau sombongkan, dihapus Allah dan Engkau jadi tak punya apa, bahkan boleh jadi imanmu dicabut, dan engkau tidak diterima lagi untuk menghadapinya
"Nauzubillah min zalik"

Dan yang palingku ingat erti sebuah persahabatan dan ukhwah fillah ini daripada guruku Ustaz Khairil Azhar Samsudin..
Kita tak menongkat dunia ini selamanya..sampai waktu dan ketikanya ..ajal akan menjemput kita. Kadanag-kadang dalam hidup ini kita berhadapan dengan orang yang kita sukai dan orang yang kita benci umpama kawan dan musuh. Siapa tahu ketika kita sudah menjadi jenazah.. orang yang kita anggap musuh itu yang memandikan jenazah kita atau..menyembahyangkan kita atau, mengkafankan jenazah kita dan sebagainya.. Tangan kita ni penuh dengan najis.Setiap hari kita guna tangan ini untuk mengorek tahi mata, tahi telinga, lubang hidung, membasuh qubul dan dubur dan lain-lain. Jangan angkuh dan sombong dengan keturunan, jawatan dan ilmu yang kita ada. Semua itu milik Allah.Kita hanya menumpang sahaja nikmat Allah.
Muhasabah bersama selagi hayat dikandung badan.Selagi pintu taubat masih lagi terbuka wahai teman-temanku yang dikasihi Allah.
0 Response to "Hablum MinaAllah Wa Habblum Minannas"